Sportoefeningen samen met de baby

Eén van de leukere dingen van zwanger worden wordt duidelijk naarmate de maanden verstrijken, en dat is pronken met je uitpuilende babybuik.

Een trend die ook populair is geworden door vele celebrities is om je zwangerschapsbuik op social media te showen. Maar vooral ook om te laten zien hoe snel en goed ze weer in shape zijn gekomen na de bevalling. Sommige zie je zelfs sportoefeningen samen met de baby doen.

Maar tenzij je één van de Hollywood celebrities met een high end personal trainer bent, kun je die babybuik misschien niet zo snel na de bevalling kwijtraken.

Helemaal als je ouder bent dan 25 en zeker ouder dan 30, kan het kwijt raken van de zwangerschapskilo’s een verloren strijd lijken. Niet getreurd want verderop ga ik de oplossing met je delen.

Hormonen na de zwangerschap

Fysiologische systemen en afvallen na de zwangerschap

Je lichaam heeft niet alleen de kilo's tijdens de zwangerschap opgeslagen, maar naarmate je ouder wordt is er een natuurlijke neiging om aan te komen. Zodra een bepaald vetniveau is bereikt, accepteert het lichaam dit (niveau) als normaal en werkt het aan het behoud ervan.

Dus, als je die extra kilo's te lijf wilt gaan, saboteren fysiologische systemen die jouw activiteitsniveau, hongerniveau, verzadiging en stofwisseling regelen jouw afslank poging.

Het zijn allemaal factoren die van invloed zijn op het afvallen en die ervoor zorgen dat vet zijn weg terug vindt.

Maar weet dat er hoop is en een oplossing, en dat het je tijd en inspanning kost. De oplossing is dat jij je eetgewoontes en eetgedrag gaat aanpassen. Zie het als een verandering van je levensstijl, en niet als een 'tijdelijk' dieetplan dat erop gericht is om snel wat extra kilo's kwijt te raken. Hormonen en afvallen na de zwangerschap kan ook een bepalende factor zijn na de bevalling.

De hoeveelheid lichaamsbeweging

Eén van de belangrijkste factoren om af te vallen en op gewicht te blijven na de zwangerschap, is de hoeveelheid lichaamsbeweging die je op de lange termijn doet. Indien mogelijk twee tot drie keer per week, maar zelfs dat is misschien niet genoeg.

In feite zou de ideale hoeveelheid ongeveer 30 minuten per dag moeten zijn, zelfs als het met tussenpozen wordt gedaan. Dit is ook een geweldige manier is om een gezond gewicht te behouden, maar ook om gezond en fit te blijven.

Onderzoeken tonen aan dat voor afvallen tot 60 tot 90 minuten matige lichaamsbeweging per dag nodig is. Let wel, dit is als je alleen op basis van beweging wilt afvallen. Er zijn namelijk efficiëntere en snellere oplossingen zoals Baby Bootcamp®. Dit is een activiteit met sportoefeningen samen met de baby.

Je kunt extra lichaamsbeweging ook opnemen in je dagelijkse activiteiten zoals sportief wandelen met de buggy in plaats van autorijden. Je kunt vaker de trap nemen in plaats van de lift, enz.

Mocht je nog niet zo in vorm zijn na je bevalling, dan raad ik aan om rustig te beginnen en het geleidelijk op te bouwen. Over het algemeen raad ik je aan om binnen je (dagelijkse) calorie- en bewegingsbereik te blijven en een programma te vinden dat praktisch en gemakkelijk voor je.

Ga op zoek naar een sportprogramma wat je vol kunt houden en wat je samen met je baby kunt doen. En ik adviseer je om kleine maar haalbare doelen te stellen wat resultaten oplevert. Zodat je de motivatie krijgt om door te gaan op je succesvolle pad naar een slanker en fitter lichaam. Meer over sporten als je een baby hebt ontdek je in de onderstaande video.


Het lichaam van voor de zwangerschap

Wat is er gebeurd met het lichaam van voor de zwangerschap dat je ooit had? Na negen maanden waarin je lichaam talloze veranderingen heeft ondergaan, waarvan je er veel niet leuk vindt of waar je niet van geniet, is je pasgeboren baby eindelijk daar.

Dan is het hoog tijd om je overtollige gewicht te verliezen dat je er hoogstwaarschijnlijk hebt bijgekregen. Je kunt het proces van het terugkrijgen van het lichaam dat je had van voor de zwangerschap versnellen door regelmatig te sporten en je eetpatroon aan te passen.

Hoewel het misschien niet helpt om eventuele striae te elimineren, zal lichaamsbeweging je helpen het lichaam terug te krijgen dat je had voordat je zwanger werd.

Enkele van de meest voorkomende vragen van nieuwe moeders zijn: Hoe snel kan ik beginnen met postpartum sport oefeningen? Hoe lang duurt het voordat ik mijn vorm van voor de zwangerschap terugkrijg? En wat zijn de beste sportoefeningen samen met de baby die mij te helpen mijn doelen te bereiken?

Houd in gedachten dat één van de meest kritische factoren die helpen bij het bepalen van de antwoorden op deze vragen, is hoe gezond je tijdens de zwangerschap was - zowel fysiek als mentaal. Maar ook hoe jouw conditie, stabiliteit en kracht voor de zwangerschap was.

Hoe vallen beroemde moeders zo snel af?

Heb je je ooit afgevraagd hoe vallen beroemde moeders zo snel af? En waardoor beroemde moeders afvallen? Eén van de meest voorkomende redenen is dat ze voor en tijdens hun zwangerschap intensief sporten.

Van beroemdheden is bekend dat ze (naar wat het lijkt) binnen no time weer op hun streefgewicht zitten. Houd er echter rekening mee dat dit niet binnen een verantwoord en gebruikelijk tijdsbestek wordt bereikt. Deze personen zijn ook heel fanatiek (bijna tot op het punt van obsessie) over het soort voedsel dat ze eten.

Ze zijn ook goed in staat om personal trainers, privé koks en kindermeisjes te betalen, zodat ze hun trainingsroutines 5-7 dagen per week vele uren achter elkaar kunnen uitvoeren.

Omdat de meeste nieuwe moeders de normale dagelijkse taken hebben, zoals werk, boodschappen, gezinnen, is het verliezen van dat overtollige gewicht na de bevalling niet zo heel eenvoudig. Hopelijk heb jij wel de tijd en het verlangen gevonden om na de zwangerschap aan één of andere vorm van lichaamsbeweging te doen. Zelfs op de dagen dat je het liefst gewoon terug in bed wilt kruipen en totaal geen zin hebt om sportoefeningen samen met de baby te doen.

Als je dat doet, zul je merken dat het proces om dat extra babygewicht te verliezen een stuk gemakkelijker voor je zal zijn dan voor nieuwe moeders die na de zwangerschap helemaal niet gaan sporten.

Door na je zwangerschap en bevalling regelmatig te sporten, heb je de kans om vertrouwd te raken met wat jou motiveert en wat de beste resultaten oplevert. Dit geeft je ook de gelegenheid om te onderzoeken welke activiteiten en oefeningen jij het leukst vindt.

Voorbeelden om af te vallen na de bevalling

Door te wandelen, joggen, aerobics, yoga, baby bootcamp en vele andere soorten activiteiten kun je het extra gewicht sneller verliezen en zul jij je aan het eind van de dag beter voelen. Het krijgen van een nieuwe baby kan een vermoeiende en slopende taak zijn en regelmatig sporten zal ongetwijfeld je energie en uithoudingsvermogen vergroten.

Juist op de momenten waarop je dit het meest nodig hebt. De meeste artsen en verloskundigen zullen zeggen dat het veilig is om zes weken na de geboorte van je kind met een sport na de zwangerschap te beginnen.

Met wandelen en zwemmen kan al kort na de geboorte van je baby worden begonnen als je dit in matige hoeveelheden en in een langzaam tempo doet. Werk langzaam aan de meer inspannende oefeningen om je veiligheid te garanderen. Maar ook om het risico op complicaties te verminderen die kunnen ontstaan door overbelasting en omdat je lichaam niet voldoende tijd heeft gehad om te herstellen.

De beste sportoefeningen samen met de baby na je bevalling

Wil je weten wat de beste sportoefeningen zijn die je samen met de baby kunt doen na je bevalling? Als het gaat om gewichtsverlies na de zwangerschap, zijn geen twee oefeningen hetzelfde en zijn er geen perfecte oefeningen voor alle pas bevallen vrouwen.

In de periode direct na de zwangerschap is het raadzaam om te starten met lichte activiteiten zoals wandelen of rek oefeningen. Rekken helpt je lichaam lenig te houden en helpt het bloed door je lichaam te circuleren, waardoor je je in de loop van de dag beter voelt.

Een paar weken na de zwangerschap en bevalling kun je gaan starten met wat intensievere activiteiten. Hier zijn onze topsuggesties:

  • Baby Bootcamp
  • Fitness
  • Yoga/Pilates
  • Zwemmen
  • Joggen

Sportief wandelen met de buggy

Sportoefeningen samen met de baby

Eigenlijk alles wat je doet om je lichaam in beweging te houden, zal je helpen calorieën te verbranden en zo je zwangerschapsgewicht te verliezen. Er zijn zelfs enkele sportoefeningen die je met de baby kunt doen. Stap bijvoorbeeld uit de kinderwagen en ga wandelen met je baby. Je zult de frisse lucht en de fysieke activiteit in de buitenlucht zeker waarderen. Dat is wat je gaat ervaren met Buggy Bootcamp. Een korte impressie daarvan krijg je in de video hieronder.

Liever niet buiten sporten met je baby?

Wil je liever niet buiten sporten met je baby? Dan zijn er ook veel speciale sporten die tegenwoordig beschikbaar zijn voor moeders met nieuwe baby’s. Zo is er ook Baby Bootcamp®. Een ontzettend leuke activiteit die je thuis samen met je baby kunt doen. Hoe geweldig is dat!

Over de schrijver
Arny is al meer dan 20 jaar ondernemer in de fitnessbranche en mede eigenaar van Baby-Bootcamp®. Daarnaast is hij ook mede eigenaar van Fit aan Zee, een small group studio voor vrouwen en is hij een trotse vader van 4 kinderen.
Reactie plaatsen