Aankomen en zwangerschap

Het wordt ons vaak gevraagd: hoe zit het met aankomen en zwangerschap?

 En wat is normaal als het gaat om je gewicht tijdens de zwangerschap?

Hier zijn een aantal zaken die je in gedachten kunt houden als je wil weten hoe aankomen en zwangerschap werkt.

1 Gezond gewicht en BMI

Artsen adviseren dat zwangere vrouwen met een gezond gewicht (BMI tussen de 19 en 25) ergens tussen de 10 en 15 kilo mogen aankomen en dat vrouwen overgewicht of obesitas hebben bij een BMI tussen de 25 en 35.

Dit is een belangrijk gegeven aangezien meer dan 40% van de vrouwen te maken heeft met overgewicht. Om een lang verhaal kort te maken, als je geen ondergewicht hebt (BMI onder de 18,5) hoef je echt niet altijd enorm veel aan te komen tijdens je zwangerschap.

2 Eten voor twee is een fabeltje

Tijdens je zwangerschap heeft je lichaam slechts 300 extra calorieën nodig. Dat is niet meer dan 2 glazen melk!

 Je normale hoeveelheid calorieën verdubbelen onder het motto van “eten voor twee” zal er voor zorgen dat je geen gezond gewicht meer hebt zoals hierboven bij punt 1 is benoemd.

3 De echte vraag is

De enige echte vraag die jij je moet stellen is: hoe werkt aankomen en zwangerschap? Ten eerste, het is niet lineair want de meeste vrouwen ervaring de meeste toename in gewicht tussen de 20 en 28 weken.
 Ten tweede blijven de meeste vrouwen gelijk of vallen ze juist wat af aan het einde van hun zwangerschap.

Wanneer je overigens tijdens je zwangerschap met verlof bent, dan heb je toch best wat meer tijd voor jezelf. Zo’n moment is ideaal – net zoals bijvoorbeeld in een vakantie – om thuis wat aan de slag te gaan.

Aankomen tijdens de vakantie

Zo voorkom je dat je nog meer in gewicht gaat komen tijdens de zwangerschap en tijdens de vakantie periode. Want twee dingen die we vaak horen is: ‘ik wil niet aankomen tijdens de zwangerschap’ en ‘ik wil niet aankomen tijdens de vakantie’. Wil je daar meer over weten kijk dan op de volgende pagina: aankomen tijdens de vakantie. Wellicht kun je daar ook wat tips uit halen. En anders is dit wellicht ook een fijn artikel voor je afvallen na de zomer vakantie. Voor als je zoals je leest na de zomervakantie wat bent aangekomen.

Een handige manier

Als jij je gewichttoename ergens tussen de 10 en 15 kilo wilt houden dan is er een handige manier om dit in de gaten te houden.

 Hou het aantal kilo’s die je aankomt lager dan het aantal weken dat je zwanger bent.

Bijvoorbeeld: als je 30 weken zwanger bent en je bent 11 kilo aangekomen dan zit je goed. Dit werkt omdat heel veel vrouwen niet meer aankomen en zelfs afvallen rond de 35 weken.
 Natuurlijk zijn dit geen algemene richtlijnen en zoals iedere zwangerschap anders is zal aankomen en zwangerschap ook bij iedere vrouw anders zijn.

Praat met je arts en of verloskundige als je vragen hebt over hoeveel je zou moeten eten of neem contact op met een voedingsdeskundige of diëtiste. 

Ook de coaches bij Baby-Bootcamp kunnen jou helpen met een gezond en verantwoord eetplan tijdens en na je zwangerschap.

Hoe is het met jou gegaan als het gaat om aankomen en zwangerschap? En wat zou je willen weten hierover?Laat een reactie achter onder deze post of stuur ons een bericht.

Over de schrijver
Arny is al meer dan 20 jaar ondernemer in de fitnessbranche en mede eigenaar van Baby-Bootcamp®. Daarnaast is hij ook mede eigenaar van Fit aan Zee, een small group studio voor vrouwen en is hij een trotse vader van 4 kinderen.
Reactie plaatsen